Kauno miesto savivaldybė pirmoji Lietuvoje pritaikė VEKS viešuosiuose pirkimuose

Kauno miesto savivaldybė pirmoji Lietuvoje pritaikė VEKS viešuosiuose pirkimuose

Kauno miesto savivaldybė į želdinių (vienmečių ir daugiamečių gėlynų, krūmų bei vejos) priežiūros pirkimus įtraukė viešųjų erdvių kokybės standartus (VEKS). Tai reiškia, kad techninėje specifikacijoje buvo nurodyti aiškūs ir pamatuojami kokybės kriterijai (pvz. suaugimas, išretėjimas, piktžolės, smulkios ir stambios šiukšlės, nukritę lapai, vejos aukštis ir kt.) ir privalomas užtikrinti kokybės lygis. Tai padaryta pirmą kartą Lietuvoje.

„Tikimės, kad toks sprendimas leis ne tik sutaupyti gėlynų priežiūrai skirtas lėšas, bet ir sudarys sąlygas nuolat išlaikyti reikiamą Kauno miesto gėlynų kokybę. Naudojant tokius kokybinius standartus nebeliks vietos įvairioms manipuliacijoms, savivaldybės darbuotojams nereikės teikti paslaugos teikėjams nuolatinių užsakymų kada augalus ravėti, laistyti, pjauti žolę ir pan.”, – sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Konkursus laimėjusios įmonės turės dirbti taip, kad užtikrintų nustatytą kokybės lygį, tai yra pačios pagal pirkimo sąlygas turės planuotis visus priežiūros etapus, numatyti būtinas priemonės, mechanizmus kiekvienam gėlynui.

„Viešųjų erdvių kokybės vertinimo sistemos naudojamos daugelyje išsivysčiusių šalių. Lietuvos rinkai VEKS sistemą adaptavome naudodamiesi Nyderlanduose veikiančia analogiška sistema. Jos pagrindiniai privalumai – galimybės optimaliau valdyti viešuosius finansus bei efektyviau vertinti teritorijų tvarkymo paslaugas teikiančių įmonių darbus. Džiaugiamės, kad Kauno miesto savivaldybė pirmoji įvertino ir pritaikė VEKS savo veikloje, tikimės, kad netrukus šiuo pavyzdžiu, kaip efektyviau išleisti mokesčių mokėtojų pinigus, paseks ir kitos šalies savivaldybės”, – sakė VEKS standartus Lietuvoje diegiančios UAB „Optimus monitus” direktorė Ala Kuzmickienė.